Bij de beesten af!
Door: Janine en Robin
Blijf op de hoogte en volg Robin en Janine
20 Januari 2010 | Noorwegen, Bromma
Het jaar 2010 is hier erg koud begonnen! We hebben temperaturen gehaald in Bromma van -29 overdag. Of dat iets is om trots op te zijn is een tweede maar koud was het in ieder geval wel. Dan ga je niet meer voor je plezier een wandeling met de hond maken en Sjakie dacht daar hetzelfde over, snel een plas en een poepje en hop weer bij de warme elektrische kachel! En ja, wij gaan nog steeds op de ute-do (buiten-wc,wel in een houten huisje hoor, ben maar niet bang!)maar de rompe-varmer (WC bril van schuim) geeft direct de lichaamswarmte terug, dus dat is zalig.(maar eerlijk gezegd, soms biedt een emmer ook uitkomst voor de kleine boodschap!). Zo dit was wat toiletgebruik nieuws voor degene die er in geinteresseerd is, de anderen moeten maar snel doorlezen :-)
Ook onze goede, trouwe Pajero auto vond het koud. Hij wilde wel starten, maar de diesel begon te vlokken en dit kreeg hij niet meer door zijn leidingen geperst. Zelfs de leidingen verwarmen met een verfafbrander(lees:Robin of Janine) en starten (lees:Robin)hielp even maar was in de kou niet lang vol te houden, tja je probeert wel eens wat... En tot overmaat van ramp had er zich ook nog een irritant soort als-beveiliging-vermomde computerbug geinstalleerd op onze laptop. Die was ook niet te gebruiken. Toen hebben we ons in het weekend maar op de bank gepositioneerd met een hapje en een drankje binnen handbereik en genoten van een 20 uur durende DVD-Box, een Deense serie "The Killing", enorm spannend en onderhoudend. Zo kwamen wij het koude weekend wel door! Zelfs de Noren vonden het extreem koud. De thermometer haalt wel eens deze temperatuur maar dan is het bijvoorbeeld 1 nacht zo koud. Nu was het zeker ruim een week iedere dag rond de -25 graden of kouder. En ook dan kampen veel mensen hier met bevroren waterleidingen en auto's die het niet meer doen. Ook bij het tankstation was het te merken dat het koud was. Het was zo enorm rustig op de weg in het weekend, dat er weinig werk was voor ons. Dan duurt een dag van 8 uur heel erg lang en blijf je aan het poetsen en opruimen. Dan heb ik toch liever een rij voor de balie die op een worstje of hamburger wacht! Maar mensen gaan met die kou niet naar hun hytte of op de ski's staan (uitzonderingen daar gelaten natuurlijk!).
Door de extreme kou zijn er nu ook veel elanden langs de Riksvei 7 te vinden (de weg waar wij aan wonen). Dit levert veel gevaarlijke situaties op zowel voor de elanden als voor automobilisten. Het wildbeheer moet hier geregeld aantreden om een aangereden eland uit zijn lijden te verlossen. Echt zielig hoor, wat je al niet moet doorstaan om je eten bij elkaar te vinden, want de elanden zijn op zoek naar voedsel, en het zout wat op de wegen gestrooid wordt vinden ze ook erg lekker. Zo kwamen wij in een weekend terug van de supermarkt en kwam er hier vanaf de weg naar Bromma-boven een elanden-kalf (ongeveer een 9 maanden oud) naar beneden gewandeld! Gelukkig stopten de auto's en was hij zo wijs om weer terug te gaan naar het bos (via onze tuin!). Dat is toch wel heel fantastisch als de wilde natuur zo dichtbij komt. Helaas hadden we geen fototoestel bij ons dus jullie moeten ons op ons woord geloven.
We hebben wel foto's van de bonte specht die 'onze' berkenboom geregeld opzoekt om wat aan de zaadbolletjes te 'hakken'.
En dan hebben we nog onze twee nieuwe, lieve huisgenoten, de twee broertjes Ruben en Petter die we graag aan jullie voorstellen. Twee heerlijke kattenbroertjes, lief, zacht, aanhankelijk, zindelijk, spinnend. Heerlijk om weer twee van die lieve beesten in huis te hebben. Het gemis van Willem was erg groot maar tevens hadden we enorm last van muizen sinds Willem er niet meer was. We hadden er met twee vallen, schrik niet,maar liefst 17 al gevangen. Ze zaten ons in de kast gewoon aan te kijken!! Dat vonden we te gek worden en de beste oplossing is dan toch twee echte muizenvangers en verjagers in huis te halen. Sinds dat die twee dotjes in huis zijn hebben we geen muis meer gezien of gehoord!
In die extreme kou konden we helaas ook niet in het huis werken. We hebben dat dan ook even los moeten laten, maar sinds afgelopen maandag zijn we weer met frisse moed begonnen en dat is weer heerlijk. Ook komt sinds deze week de zon weer net over de heuvels. We zien hem die weken daarvoor wel op de heuvels aan de overkant schijnen maar het is toch anders als hij rechtstreeks op ons huis en in de tuin schijnt. Je zou er bijna een feest voor geven!
17 januari vierden we ook een feestje, want toen waren Robin en ik 12,5 jaar getrouwd! In Noorwegen vieren ze alleen de kroonjaren (10, 20 etc.) maar volgens onze Nederlandse traditie hadden we taart, zijn we een hapje gaan eten en naar de prachtige film "AVATAR" geweest. Helaas niet in 3D want zo modern is de bios in Nesbyen niet, maar echt een aanrader, wat een indrukwekkende film! Ook van onze lieve ouders kregen we gezellige kaartjes voor 'het koperen paar', en hebben we heerlijk geskyped, via de mobiele telefoon gekletst en leuke e-cards gekregen, en reacties op onze hyves. Allemaal heel erg bedankt daarvoor!
En zoals jullie nu merken is onze computer weer helemaal in gebruik, dankzij Gerrit, die hier een 'eindje' verderop woont (2 uur rijden), maar we rijden deze afstand graag om ons contact met ons Nederlandse thuisfront weer zo snel mogelijk te herstellen! Dank je wel Gerrit voor je geweldige hulp! We zagen ons al naar een Noorse computerwinkel gaan met onze Nederlandse laptop en dan alles in het Noors vertalen....euh, ons Noors gaat redelijk goed maar technisch Noors...da wit ik ok nie.... (alhoewel computertaal natuurlijk wereldwijd hetzelfde is, helaas kan ik hem niet lezen...).
En vandaar dus ook weer dit stukje.
Ondertussen zijn wij allebei lekker aan het werk en zoals ik al zei weer gestart in het huis. Alles wordt schilderklaar gemaakt en we hebben besloten om geen luxe walk-in-closet te maken maar van onze kledingkast/kamer maken we een sauna!! Na ons hytte avontuur merken we dat dat wel extreem zalig is voor de koude spieren en botten, eigenlijk gewoon een must in een koud land vinden wij! Dus als straks een keer de financieen het toe laten, en we onze boot een keer mogen verkopen, dan staat dat zeker op ons verlanglijstje.
Lieve mensen, dit was weer een up-date uit een nu niet meer zo koud Bromma. -7 is het en het sneeuwt, de dagen worden weer langer, op naar de lente!!
Tot snel, liefs, Robin en Janine
20 Januari 2010 - 13:22
Papa En Mama:
Heel mooi stukje en mooie foto's. Die van petter en ruben met de bek open goed genomen ja we hebben net geskypt dus veel nieuws weten we niet.
Groetjes -
20 Januari 2010 - 18:01
Ardie:
Wat een ellende....pc stuk, ingesneeuwd, verplicht tv kijken, muizen in de kast, eland door de tuin, twee enge tijgers op de bank (o nee katjes zijn leuk ahum!!).....
Maar zie daar....DE ZON maakt weer alles goed in huize vd Boogaard. Zelfs met èèn enkel straaltje zijn ze weer helemaal in hun sas!!!
Hee koper bruidspaar, nog veel gelukkige jaren samen. XXX Ardie. -
20 Januari 2010 - 18:40
Heidi & Harrie:
Op woensdag komen ons pa en ma altijd eten en terwijl Pedro en ons mam de afwas doen en ons pa op de bank ligt, kijk ik ff mijn mail na.
Toen ik jullie uitgebreide verslag voorlas kwam ons pa, handige Harrie, sleutelaar ten top, met de nodige tips....
Als je petrolium (20% = 1 op 5)of bezine (10% = op 10) bij de diesel doet, "dan vlokt ie nie mir". Ons pa heeft dat jaaaaaaaaaaaren geleden eens met de vrachtwagen mee gemaakt.
Goeie tip???
Hier heb je zomer en winter diesel, ging hij verder. Hij vroeg zich af of jij die in de Pajero had zitten....
Verder natuurlijk ook nog Dikke Proficiat met jullie koperen huwelijk!!!! Tegenwoordig het eqiuvalent van het 25 jarig huwelijk, want dat halen er maar weinig...
In 2010 een grotere mijlpaal dan in 1980 toch?
Maar als ik zie en lees hoe jullie je avontuur tegemoet zijn gegaan, samen vol overgave werken aan jullie droom en 'onderweg' nog steeds enorm genieten van het 'uitzicht' en de zegeningen, dan zie ik jullie samen héél oud worden......
Liefs uit Deurne, Heidi -
20 Januari 2010 - 19:24
Miranda:
hoi hoi,
Proficiat nog met jullie trouwdag, altijd een dag om terug te denken aan de liefde...zwijmmel.
En dan in de kou...dicht tegen elkaar aan..brrr.
Ik moet eerlijk zeggen, ik vond het toen al koud...dus ben blij dat ik er nu niet bij ben geweest.
Maar het zal vast wennen, want zo werkt dat in ons land ook.
Nu weer lekker aan het werk, zodat jullie je kweer kunnen storten op jullie nieuwe toekomst!!
Succes en tot horens, ps nu snap ik waarom ik jullie toch niet op skype trof. Toch een keertje proberen...nog niet gedaan dussss, voor mij nog nieuw!!
Liefs Miranda -
20 Januari 2010 - 23:44
Piet Reintjes:
Min 29 lijkt me niet echt lekker aanvoelen. Maar in Noorwegen voelt dat toch heel anders aan dan in Nederland. Ik prefereer Noorwegen in de winter. Niet alleen vanwege de elanden en een specht. Het heeft wel wat om te overleven. Hier in Nederland is daar geen sprake meer van, daar waar het gaat om het dagelijks bestaan. Overleven, de natuurlijke krachten overwinnen, lijkt me een geweldige uitdaging !! -
21 Januari 2010 - 00:21
De Maasjes:
Hey Bobin en Sjanien...
Leuk verhaal weer!! En ik zie Robin voor het eerst met een iets wat droevig gezichtje achter zijn laptopje.Nee wij kunnen ginne inne dag zonder internet toch?? Hoewel.... je hebt wel weer wat meer tijd voor andere zaken, hoe moet dat vroeger toch geweest zijn, toen ze gingen emigreren, weet je dat we dan verwend zijn.Maar ben blij voor ons en voor de mensen in Nederland, dat maakt het allemaal net iets makkelijker.
Hey en een sauna, heerlijk!! Hebben wij hier nu ook, want de airco is kapot op de slaapkamer, dus zweten wij ook peentjes. Bij de een te koud, bij de ander te warm... maar nie klage, want we maken avontuur.
Snel een "bakkie" doen samen oke? Dikke kus van ons. -
21 Januari 2010 - 20:52
Jetty:
Nou nou, ik hoop dat jullie goede laxerende voeding hebben...met -27 buiten zitten tot je kunt...maar de plaatjes zijn weer schitterend. Zon en sneeuw iets mooiers bestaat niet! gefeliciteerd met jullie koperen feest, zij leve lang, zij leve lang...dikke X Jetty -
22 Januari 2010 - 10:50
Julitte:
Hoi hoi,
Weer met Nine achter de computer, en tja die katjes...zij zou er ook wel willen. De held, want als ze poesjes in het echt ziet, dan is ze er bang van. Leuk, weer leven in de brouwerij.
Alhoewel jullie het daar niet voor hoeven te doen. Het afgelopen weekend toen jullie "verplicht" achter de buis plaats hebben genomen, was het dan wel rustig, maar voor de rest hebben jullie toch niks te klagen. Zeker met die elanden, spechten en nog meer dieren in de buurt. Wij hebben sinds de winter ook onze "eigen" eekhoorn in de tuin. Echt heel mooi om te zien, hij komt nl heel dichtbij. Laatst kwam ik door de poort, stonden we ineens oog in oog met elkaar. Dat was toch wel schrikken, zowel voor mij, als voor hem/haar!
Verder is Wim druk bezig met solliciteren en heb ik er maar weer een baan bijgenomen. Ik werk nu ook nog op donderdag in de winkel Robbie's Stuntpaleis. Een meubelzaak, maar nu met de carnaval volgehangen met carnavalskleren. Een drukte van jewelste dus. Dus het vrouwtje des huizes gaat nu wel erg veel werken, maar het moet ergens vandaan komen toch? Of hebben jullie in Noorwegen wel ergens een geldboompje staan, want dan kom ik eens op de koffie....
Vieren ze bij jullie eigenlijk carnaval? Nee he?
Nine wordt het beu, ze wil nog effe op spelletjesplein.nl dus...tot de volgende keer maar weer
Liefs, van ons -
22 Januari 2010 - 11:26
Dré:
Hoi sneeuwkabouters,
weer een leuk verhaal en mooie avonturen.
Sterkte met julie toiletgang. Lekker frisse billtjes zo.
Mooie verhalen en plaatjes van dieren. Ook van jullie nieuwe tweeling Ruben en Petter.
Proficiat met de aanwinst.
En ook zeker een proficiat met jullie koperen jubileum. Hoera!!!
Geniet nog heerlijk van de winterse kou en hou het lekker warmpjes samen.
Lieve groet, Dré
22 Januari 2010 - 21:12
Lauran En Ted:
Hoi koperen bruidspaar, van harte proficiat met dit jubileum.Goed dat je 't samen lekker gevierd hebbben. Wij wensen jullie nog heel veel huwelijksjubilea toe! Groetjes uit Weert. -
24 Januari 2010 - 13:58
Trudy+Brandy:
Wat gezellig net ons gesprek, heerlijk bijgepraat. Had een paar dagen geen laptop aangehad ivm drukke werkzaamheden vergaderingen. Wat een prachtige foto's van de schatjes Petter en Ruben, sneeuw, zon en specht. Geweldig jullie mooie land. Veel liefs dikke pakkerd knuffel van ons. Trudy en Brandy -
28 Januari 2010 - 19:16
Karin:
Hoi Janine en Robin,
Nog gefeliciteerd met jullie trouwdag 12,5 jaar, zeker iets om te vieren toch? en nu op naar de 25!
Wat een prachtige plaatjes weer met die dikke pakken sneeuw overal. En een pittig setje zo te zien die twee nieuwe aanwinsten van jullie. geniet ervan en succses met alles.
groetjes Jos en Karin. -
30 Januari 2010 - 12:31
Wim En Ineke:
Robin en Janine wat een prachtig stekje hebben jullie daar. Allereerst nog van harte gefeliciteerd met jullie 12,5 jarig huwelijksfeest.
wat een prachtig plaatjes van de sneeuw, er ligt hier ook weer sneeuw maar niet zoveel en het is ook zo weer weg bij ons.
Nou luitjes heel veel succes weer met het klussen want het wordt geweldig mooi bij jullie.
Heel veel groetjes Wim&Ineke -
31 Januari 2010 - 22:05
Bert En Mary:
Hallo Janine en Robin,
Wat was het koud bij jullie, brrr -29 gr.
We kwamen jullie verslag tegen bij Innovation Norway, erg leuk. Ik heb al heel veel foto's gekeken en we vinden jullie echte doorzetters. We wensen jullie weer veel succes met het verder afbouwen van jullie huizen. Wij komen over een maandje ook weer naar onze hut in Kolsrud. Groetjes van Bert en Mary Velgersdijk -
02 Februari 2010 - 12:38
Trees:
Zolang er een rompe-varmer bestaat, is het toch heerlijk zitten!!!
Maar wat een koude, hier is het ook nog steeds winter, dan weer sneeuw dan weer gladheid en dan die lange files, daar hebben jullie geen last van. Onze dochter Ellen zit momenteel in Costa Rica 30gr. dat is een beter plan, zij maakt een wereldreis,ja dat doet maar!!!
Janine en Robin proficiat nog en vele mooie jaren samen,
cheers Trees.
06 Juni 2010 - 16:54
Piet Reintjes:
Petter en Ruben
Ik hou van katten omdat het eigenzinnige dieren zijn die op een of andere wijze toch graag contact willen met mensen. Katten geven me rust en blijven me intr
igeren. In jullie huis moeten ze erbij zijn om de hele sfeer compleet te maken. Piet