Water en sneeuw
Door: Janine en Robin
Blijf op de hoogte en volg Robin en Janine
14 November 2008 | Noorwegen, Bromma
Het is iedere keer weer leuk om de reacties van iedereen te lezen, vooral als het over eten gaat. Ook op de mail kregen we veel reactie op het "zuurkool met worst" verhaal.
De worst kan uiteraard niet tippen aan de Hema rookworst, maar er zijn er al onderweg. Over eten gesproken, je kunt merken dat de kersttijd er aan komt. In de supermarkt en andere winkels is al veel kerstspul te koop. Koekjes en snoep en vooral etenswaren volop in kerststijl. Het ziet er dan ook erg lekker uit.
De tijd vliegt hier voorbij, opzich zijn de dagen niet veel korter als in Nederland, qwua licht dan. 'S morgens is het rond 7.30 uur licht en om 16.30 uur wordt het donker.
De sneeuw is er nog steeds, vorige week vrijdag kwam er weer het nodige naar beneden, de dagen erop was de temperatuur een stukkie boven nul, gevolg: wij weten weer precies waarom het dak vervangen moet worden.
Zelfs op de utedo hadden we lekkage, terwijl daar geen water is. Dit kwam ook hier van het dak. Dus wat ons betreft laat de temperaturen maar mooi onder nul!
Vorig weekend eindelijk het beton kunnen storten voor de staanders in het oude cafe gedeelte. Deze moeten de stalen draagbalk van de eerste verdieping dragen. We moeten deze balk dan ook eerts nog zo'n centimeter of 5 optillen aan een kant. Dan komt de "doorhang"in het dak er ook gelijk uit. Tja, en beton storten kan alleen maar als het niet vriest, al zijn er hier andere meningen over.
Janine is deze week begonnen met het verf afbranden van de keukenkastjes. Gewoon met de verffohn en een krabber gaat dat prima, beter als met afbijt. Er komen prachtige deurtjes onderuit, dus ik ben ook overtuigd om de oude keuken te behouden en mooi op te knappen.
Gisteren kreeg ik telefoon van Hallindal Bergboring dat ze morgen komen om te gaan boren voor onze waterbron. En ja hoor hedenochtend kwamen ze aanrijden met een indrukwekkende machine. Hij heeft het spul neergezet en vertelde dat ze maandag beginnen met boren, dus..... Maar de machine staat er dus het begin is er. Veel aanloop gehad gisteren en vandaag. Wel leuk om ook hier wat aanloop te hebben.
Er komen veel vragen van jullie over van alles en nog wat en daar kan ik wel wat antwoorden op geven.
+ Of het vakantie gevoel er nog steeds is? Nou dat gaat er wel af als je beide veel werkt, maar we genieten wel heel veel van het wonen hier en van de omgeving, zoals we ook beschreven in het vorige stukje.
+ Hoe de sneeuw bevalt? We merken dat alles hier erop is aangepast voor dit weer. Kleding wegen en auto's. Alles gaat eigenlijk gewoon door. Ook het werken buiten, tegen de kou kun je goed kleden en er staat niet veel wind dus dat maakt het aangenamer. Als het sneeuwt werk je ook door en dat gaat prima. De wegen worden redelijk schoon gehouden, en er wordt ook gebruik gemaakt van fijne grevel waar ze mee strooien voor meer grip. Vooral op de kleine wegen de bergen in. De Noren laten de auto's bijna constant aan staan, in ieder geval als je niet lang weg bent, houdt de temperatuur beter in de auto. Natuurlijk de kachels op stroom en motorwarmer. Dat is wel aangenaam 's morgens om in een warme auto te stappen en niet hoeven te krabben.
+ Hoe de Sjakie en Wilem de sneeuw vinden? Sjakie vind het leuk om met zijn neus door de sneeuw te lopen, hij heeft ook sokjes/schoentjes, maar daar loopt hij nog een beetje vreemd mee. Willem komt niet veel buiten, het wordt een echte huiskat.
Morgen gaan we een dagje winkelen in Gol, ideeen opdoen en wat kleding kopen. En dan het weekend nog maar wat in het huis werken. Tja en dan maandag eindelijk boren. En dan kunnen de leidingen gelegd gaan worden, dat wordt ook nog een heel werk, maar ik kan een graafmachine gebruiken dus dat scheelt een rug.
Nou mensen we houden jullie weer op de hoogte en tot de volgende keer.
Ik probeer of ik 2 filmpjes op de site kan zetten dus probeer die ook maar aan te klikken.
14 November 2008 - 22:36
Trudy:
Ja hoor eindelijk gaan ze starten met boren. Geduld is een hele schone zaak. Wat een spul hé. Is er al bekend waar ze gaan boren? Maak je er gelijk een zwembad bij, waarop je nu kunt schaatsen!!! Er komt dus weer 'n heleboel werk erbij. Leidingen leggen en isoleren. Jullie vervelen je nog steeds niet gelukkig!!! Lieve kids een heel gezellig weekend, geniet van alles en van elkaar. Hele dikke kus Trudy -
15 November 2008 - 07:35
Gerrit:
Ha R&J
Kijk, nu gaat het beginnen !
Spannend !
Zo'n betonnen voet staat ook onder de poten van de Eifeltoren, dus : zwaar genoeg, goed werk Snekker.
Groet, Gerrit. -
15 November 2008 - 22:19
Mariet:
...en vandaag is Sint en Piet weer in het land.Moeten we hem nog door sturen of regelt de kerstman echt alles bij jullie ?
leuk om jullie zo "bij "te houden.
groetjes Mariet -
17 November 2008 - 07:50
Dré:
Hoi Noorse Brommelaars,het is me nu wel duidelijk waarom jullie zo voor winterse kost zijn. Echt de moeite waard.
Wat een lekker
wintergevoel als je de foto's bekijkt. Heb er ook wel zin in.
Maar eerst hebben wij hier nog Sinterklaas, en dat hebben jullie nu niet meer, want die heeft het bij jullie waarschijnlijk veel te koud. Jullie zouden hem wel kunnen introduceren natuurlijk. Weer wat nieuws in Bromma.
Het is weer heel leuk om jullie zo te volgen. Maak het goed en geniet ze. Liefs, Dré.