Ditjes en Datjes - Reisverslag uit Bromma, Noorwegen van Robin en Janine Boogaard - WaarBenJij.nu Ditjes en Datjes - Reisverslag uit Bromma, Noorwegen van Robin en Janine Boogaard - WaarBenJij.nu

Ditjes en Datjes

Door: Janine en Robin

Blijf op de hoogte en volg Robin en Janine

13 November 2010 | Noorwegen, Bromma

Het is zaterdag begin van de middag in Bromma, en ik heb een heerlijk vrij weekend voor de boeg. Even zin om een stukje te schrijven. Van de week is er weer veel gebeurd op bouwtechnisch gebied maar hier zal Robin zeer spoedig op terug komen. Ik dacht, laat ik weer eens een updateje geven over de dagelijkse gewone dingen in Bromma. Het winterseizoen is hier weer in volle pracht aangebroken.In verhouding hebben we voor ons gevoel dit jaar 'laat' sneeuw, maar nu ligt er al een mooi laagje.En het is raar, maar dit land roept dan ook meteen zo'n ouderwets, nostalgisch 'kerstkaart-gevoel' op, met brandende kaarsjes, sledes in de sneeuw, zingende koren etc.jullie kennen ze wel (hoezo romantische geest??) Nu heb ik al vaker over mijn favoriete winkel geschreven, Fretex, de 2e hands winkel van het leger des heils. Afgelopen woensdag had ik weer zo'n zin om even lekker te snuffelen en heb 4 hele mooie, nostalgische kandelaars met julenisse (kerstkabouters) erop en zo'n gouden randje erlangs gekocht. Dat goud, daar zou ik anders niet zo snel voor kiezen maar hier en in ons oude huis zometeen past het helemaal vind ik. Daarna ben ik even bij Hetty, leren kennen door ons bezoek aan de koningin, op de thee geweest. Altijd leuk, even in het Nederlands alle nieuwtjes doornemen. Doordat nu de sneeuw gevallen is, is het ook niet meer zo koud als vorige week, toen het ineens van -2 naar -12 ging. Het voordeel is dan wel, als het zo koud is, dat dan heerlijk de zon erbij schijnt. Petter en Ruben, onze katten, vinden de sneeuw fantastisch,ze rennen en springen en proberen ieder vlokje te vangen. Hond Sjakie stopt nog steeds zijn snuit diep in de sneeuw om alle luchtjes die eronder zitten op te kunnen snuiven. Verder wordt/is Sjakie echt een oude bejaarde hond. Hij wil nog maar korte stukjes lopen en doet zijn behoefte alleen op bekend terrein. Maar hij is nog altijd blij en zijn staart kwispelt dus tot zover gaat het nog steeds goed met hem. Om zelf ook wat aan gezonde beweging te doen ben ik met aquarobics begonnen. De eerste keren waren leuk,maar ik merk nu dat onze zwem'juf' niet echt kreatief is en iedere week hetzelfde riedeltje afdraait inclusief dezelfde muziek.Dus na 12x ben ik er wel klaar mee geloof ik. Zelfs een mevrouw die fanatiek meedoet maar met haar armen boven water zwaait en draait (terwijl dit toch echt onder water moet) wordt niet gecorrigeerd door onze juf. Mijn collega en ik hebben het vermoeden dat ze het zelf te druk heeft met haar dansjes aan de kant van het zwembad. Morgen gaan Robin en ik naar een 'mee-zing'avond van het Al-koret waar ik graag bij wil.Ze organiseren een avond waarin ze zelf optreden maar waar het publiek ook de kans krijgt om mee te zingen. Diep in mijn hart weet ik dat deze hobby, het zingen in een koor, het allerbeste bij mij past, en moet ik me maar gewoon over het feit van een uur heen en een uur terug rijden heen zetten. Vanavond gaan we met een stel collega's bowlen, of zoals ze hier zeggen 'bovvlen' (spreek uit: bofflen). Toen mijn collega vroeg of ik meeging bofflen heb ik wel 3 keer moeten vragen "Wat???".Ze moest hier erg om lachen en vroeg of ik dacht dat ze mij een of ander oneerbaar voorstel deed. Maar gelukkig is het dus gewoon bowlen ;-) Zo had ik laatst ook weer een 'Tupperware'party (en dan ook uitgesproken als Tupper'waaruh). Dus sommige Engelse woorden worden echt op z'n Noors uitgesproken.Zo veranderen ze ook de titels van een film in de TV Gids in een Noorse titel maar is de film zelf gelukkig gewoon ondertiteld en niet nagesynchroniseerd. Het Noorse TV kijken gaat ons erg goed af en we kunnen het heel goed volgen en lezen.
Inmiddels zijn de papieren om ons eens in te gaan schrijven bij de Noorse kamer van koophandel als bed and breakfast ook binnen en zal ik me er eens over buigen. Dit bedrijf komt op mijn naam te staan en van de week kreeg ik al een rekening van ene 'Robin Snekker- og Flisleggerbedrift' gericht aan Jantje Oosterveen...Zoals een aantal lezers wel weten zijn mijn doopnamen Jantje Klaaske Janine en is mijn meisjesnaam Oosterveen. En zowel mijn eerste naam in het paspoort als mijn meisjesachternaam worden hier op mijn bankpasje etc. gebruikt. Door sommige collega's wordt ik ook geregeld 'Klaske' genoemd want op de een of andere manier is Klaaske lastiger uit te spreken. Ach ja, ook onze achterbuurvrouw noemt me nog altijd 'Jannicke' , na herhaaldelijke verbeteringen van mijn kant. Toen Robin het laatst met haar over mij had en dus Janine zei,keek ze hem aan alsof hij nog een vrouw erbij had (naast Jannicke) hahaha. We hebben de moed dus maar opgegeven en voor haar ben ik gewoon Jannicke. Als het beestje maar een naam heeft toch? Maar in ieder geval op de bed and breakfast terug te komen, niet dat we al open kunnen....maar er worden nu natuurlijk al veel kosten gemaakt die toebehoren aan dit bedrijf dus vandaar op advies van onze boekhoudster willen we ons wel zsm in gaan schrijven.Helaas kunnen jullie nog niet gaan boeken!
In ieder geval is nu ons eerste echte toilet geinstalleerd maar hierover meer in ons volgende stukje! Har det bra en hou het goed ;-) , Hilsen Robin og Janine

• 13 November 2010 - 15:19

Jan En Francien:

Wat kun je toch leuk vertellen Janine,ik zie het allemaal voor me.Ook een paar mooie foto,s.Dikke knuffel van Papa en Mama ook voor Robin en de beestenboel.doeiiiiiiii

• 13 November 2010 - 17:11

Gerrit:

Goed verhaal Jantje !!!

Ik was te laat op het stadhuis, toen jullie gingen trouwen, dus die mooie namen net gemist.

Nu weet je wat er gaat gebeuren !

Groet, Gerrit.

• 13 November 2010 - 18:34

Piet Reintjes:

Dag Klaske en Robin de Snekker,
    Min 12 en sneeuw lijkt me prettiger dan plus 12 en de hele dag regen zoals deze zaterdag de 13e november hier in Limburg. Leuk om weer eens te lezen hoe het leven zich voltrekt in Bromma. Kaarsen branden bij mij overigens het hele jaar. Zelfs op de badkamer gebruik ik die zodat de spiegel niet beslaat en er wat zachter licht bij komt. Leuk om te lezen (en te zien) van het houtfornuis. Ik wist niet dat die er in zo'n vorm waren. Ik wens jullie veel succes bij de verdere ontwikkelingen. Gegroet!

• 13 November 2010 - 21:23

Trudy:

Lieve Jantje en Robin
    Weer fijn een stukje, hoorde dat net van OGje. Dus vlug kijken. Dacht een foto te zien krijgen van jullie op jullie eigen toilet. Maar niet dus. Jullie hebben er volgens OGje er vanmorgen wel opgezeten.
    Dus nog effe wachten. Jullie hebben wel een drukke spannende week gehad. Lieve kids wacht nog op de andere foto's.
    Dikke kus/knuf van je mam

• 14 November 2010 - 05:19

Piet Reintjes:

Dag Robin en Janine,

Zijn jullie bereid om mee te werken aan een interview voor Maasland Radio? Het station is in heel Noord-Limburg en in een deel van Noordoost-Brabant te ontvangen. Ik wil jullie bellen. De uitzending van dat interview zal plaatsvinden op donderdag 23 december, mijn laatste werkdag dit jaar bij de radio. Graag een reactie via het volgende e-mailadres: pietrein@gmail.com

Hartelijke groet !

• 14 November 2010 - 10:14

Ardie:

Zo, weer lekker bij-gelezen!
    Wij zitten hier in Limburg met de lieslaarzen aan, te wachten op het wassende water!!! Bah, niks aan al die regen. En dat de heeeeele dag! Dan kies ik toch ook liever voor sneeuw -12 en een zonnetje!
    Het klinkt nu wel echt Janine....B&B bij Jannicke.
    Zomer 2011 komen we kijken of het allemaal echt is!!
    Maar daar contacten we nog wel over oke??!!
    voor nu dikke kus en tot mails.