5 December, ook wij pakken uit!
Door: Janine en Robin
Blijf op de hoogte en volg Robin en Janine
05 December 2010 | Noorwegen, Bromma
Het julebord seizoen is weer aangebroken, en gisteren hebben we een hele speciale gehad. Hier kom ik dadelijk op terug.
Julebord, ik zal het nogmaals uitleggen, is het personeels kerstborrel gebeuren, wat hier erg groot wordt aangepakt. Zalen worden afgehuurd, bandjes treden op, er wordt volop gegeten, en wat ook belangrijk is, er wordt volop gedronken, en dan is volop nog netjes uitgedrukt.
Het julebord van de baas van Janine moeten wij dit jaar overslaan, wij hebben een ander feestje wat voor ons wat belangrijker is. Onze grote vriend Wil wordt 50, en dat moet gevierd worden. Dus wij vliegen volgend weekend op en neer naar Heijen, en combineren dat gelijk met een "ziekenbezoekje" aan de vader van Janine, want die wordt deze week geöpereerd.
Tja, en wat een mooie beelden zien we de laatste tijd uit Nederland op de tv, het lijkt daar wel winter.
Hier wintert het ook goed, en tjonge, wat zijn wij blij dat de septictank klaar is, en we binnen naar de wc kunnen.
Er werd hier al gesproken dat we een extreme koude periode zouden gaan krijgen, wat voor deze tijd van het jaar niet normaal is. En daar zitten we in, het is al zeker 2 weken constant onder de -20C, en dan doe je buiten niet veel meer.
Ik ben dan ook blij dat ik een mooi projekt binnen heb, in een blijf van mijn lijf huis in Gol. Heel veel vloeren voorzien van een nieuwe vloerbedekking. Dat is hier dus schijnbaar ook wel nodig, helaas. Zo'n blijf van mijn lijf huis bedoel ik dan.
En dan over het projekt "huis".
Nu de septictank, en alles erom heen klaar is, kunnen we binnen verder.
Heel belangrijk is het nu, dat we zo snel mogelijk het verwarmingssysteem kunnen gaan aanleggen, samen met de loodgieter. Want binnen is niet echt ideaal te werken.
Het schilderen van de lijsten die rond de deuren komen, doet Janine binnen in de hytte, daar is het lekker warm. Dus dat gaat prima.
We hebben ervoor gekozen om een systeem aan te leggen dat werkt op een warmtepomp, die koude lucht omzet naar warm water/lucht. Het is een omgekeerd aircosysteem, en werkt uiteraard op stroom. Dit systeem wordt erg veel in Noorwegen gebruikt, en is een stuk zuiniger in gebruik dan de elektrische paneelradiatoren. Deze hebben wij nu ook in de hytte.
Nu denken jullie natuurlijk:"maar in Noorwegen stook je toch op hout?".
Dat klopt, en dat gaan we er ook zeker bij doen, maar het voordeel is dat je een basiswarmte hebt, en de rest stook je bij met houtkachels.
Wij krijgen dus gewone radiatoren in het huis, wat toch wel heel aangenaam is. Het warme water om te douchen wordt ook opgewarmd door dit systeem.
Dus al met al een beetje comfort komt er wel in ons huis.
Hopelijk kunnen we hier snel mee aan de slag, want als we kunnen verwarmen, kunnen we ook snel de vloeren schuren en schilderen, en komt de verhuizing in zicht. Maar of we dat voor de Kerst gaan halen?????
Ik ben op het moment wel in het huis aan het werk met de keuken. De kasten staan op hun plaats, en deze week heb ik de nieuwe aanrechtbladen er op gemonteerd, met de spoelbak en kraan. Dat geeft toch wel even een heel ander beeld.
Het gasfornuis staat ook op zijn plek, nog wel met beschermfolie, en heeft alleen nog een gasleiding nodig. De gasfles komt buiten in een speciaal hokje te staan.
Ondanks de koele temperatuur binnen heb ik vandaag nog het nodige elektra gemonteerd, wat ik in overleg met de elektriciën in ieder geval zelf mag doen. Dat is wel erg prettig.
Op het moment, en dat was met het vorige stukje ook al, gaat het niet goed met de connectie tussen mijn computer en de computer van "waarbenjij.nu". Halverwegen tijdens het schrijven ben ik plotseling uitgelogd, en kan ik opnieuw beginnen. Heel fijn....
Maar goed, verder gaat het hier allemaal prima.
Vorig weekend zijn we voor het eerst in lange tijd weer eens uitgeweest.
Samen met een paar collega's van Janine, waar we ook wat meer prive mee optrekken, zijn we op stap geweest in Gol.
Gisteren hebben we wel een hele leuke avond gehad.
Caroline, een collega van Janine, en Veronica, beiden Zweeds, hadden ons uitgenodigd om een Zweeds kerstdiner mee te maken. Want dat verschilt enorm van het Noorse traditionele kerstmaaltijd.
Samen met de familie van haar vriend, ook een collega van Janine, en zijn familie hebben we een heerlijk avond gehad.
Het was compleet met Zweedse drankjes, en kerstmuziek.
Het eten was in overvloed, en zo ook de drank.
Janine was dan ook blij dat ze pas om 12.00 uur moest gaan werken vandaag.
Zoals het ernaar uitziet komt er een interview met ons op "Maasland Radio", deze zit in Bergen(Limburg/Nederland)en waren geïnteresseerd in ons verhaal. Dit zal als het goed is worden uitgezonden op 23 december rond 18.00 uur.
Misschien dat een aantal nieuwsgierige al wat hadden zien staan bij de reacties op het vorige stukje, dus vandaar.
Bij deze wensen wij jullie weer goede weken toe, en tot de volgende keer.
05 December 2010 - 18:17
Papa En Mama:
Het ziet er geweldig uit en ook gezellig met de kaarsjes. Hier is alles o.k we zijn net terug van Wijnand z,n verjaardag was heel gezellig een dikke knuffelen tot skyp,s xxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxx -
05 December 2010 - 18:48
Mama En Brandy:
Hei die kids wat ziet het er grandioos uit, wat wordt het prachtig!!!
Kijk toevallig net op de pc ivm het heerlijke winterweer en natuurlijk jullie site!
Staat er lekker weer een stukje op. Fijn ff lezen en kijken.
Wat gezellig een "Zweeds"kerstdiner bij Jostein Carolina en Veronica.
Jullie wonen er echt leuk met al die fijne mensen om je heen.
Hebben jullie nog wat van Sinterklaas gekregen?
Wij hebben gister een hele gezellige pakjesavond bij Pat en Yvon gehad. Mies was er ook, die zat echt te genieten, want iedereen had ook wat voor haar gekocht, leuk hé.
Met de hele club blijven slapen, het sneeuwde de hele avond en het was spekglad.
Ja wij hebben ook echt winter dit jaar.
Lieve Robin en Janine een hele dikke kus/knuf van ons, tot skyps doeiiiiiii -
05 December 2010 - 18:57
Hanneke En Jan:
Nou dat was weer een heel verslag, met alle gewoonte van daar.
Heel leuk zoals jullie het beschrijven, en gezellig om met een stel te kokkerellen.
Goh dus de keuken is ook al bijna klaar, en nu dan de verwarming lijkt me ook wel lekker.
Wij hebben pakjesavond al gehad, afgelopen vrijdag was Jan de Goedheiligman op school in Deventer.
Dit was na 8 jaar gelijk het afscheid, Jan heeft het met heel veel plezier gedaan.
Maar hij is op een dependance, dus een andere school als waar Mariska en Fabian opzitten.
Ik zal jullie wel even een foto sturen via de mail, want op deze site lukt het niet.
Wat lees ik; wordt Janine haar vader geopereerd, hopelijk valt het mee.
Ik ben ook weer helemaal boven jan, en ga morgen maar weer eens proberen te gaan werken.
De wond is goed genezen, maar het ziet er nog niet echt geweldig uit, na 1 jaar moet het veel beter zijn.
He mensen daar in het verre Noorden, het ga jullie goed en heel veel succes met alle werkzaamheden.
Liefs Jan en Hanneke. -
05 December 2010 - 20:41
Wijnand En Ivonne:
Sinterklaas in Helenaveen.
Dit jaar geen Sinterklaas in De Peel omdat Wijnand op die dag jarig is en we dit op 4 december gevierd hebben. Logisch toch! Het was er weer erg gezellig, een enkeling is, omdat het zou gaan ijzelen eerder naar huis gegaan. Bij ons komt de Julinessen voor de kleintjes en grote mensen. Hebben de kleintjes niet alles in een keer, wat ons wel leuk lijkt.
Vanmiddag zijn jullie ouders bij ons geweest om Wijnand te feliciteren en natuurlijk hebben we het over jullie gehad. Wat hebben we geroddeld. Grapje! Ik vroeg of het keukenblad al was geplaatst en wat zien ik? Ja dus. Over de verwarming is door de mannen gesproken en wat lezen we?
De septietank geplaatst, intussen andere klussen gedaan en voor de nodige ontspanning een uitje. Het gaat jullie goed af daar in het koude Noorwegen.
Dit was het weer voor vaandaag, een hartelijke groet en gezellige dagen gewenst vanuit een koud en nat/drabbig Ouwe Peel -
06 December 2010 - 06:50
Miranda:
hoi allemaal, fijn dat alles daar zo goed gaat , het klussen word met de dag mooier in resultaat, dat is vast geweldig om steeds dichter bij te komen!!!
En tja de kou....we moeten er doorheen!!!
Dus toi toi toi, en trek die noorse sokken maar goed aan!
Liefs Miranda -
07 December 2010 - 09:07
Julitte:
ha, die ijspegeltjes!
Jammer vond ik het dat ik jullie pap en mam niet heb gesproken. Het weer was echt bar en boos op 4 december. En niet alleen bij jullie vloeide de drank rijkelijk, ook bij ons thuis was het weer genieten geblazen. Wij zijn goed verwend met 5 december. Erg leuk, 3 pieten op de stoep gehad en alle kids waren tevreden, dus de mama's en de papa's ook.
Nu wordt het hoog tijd om de kerstspullen van de zolder af te halen. Als ik dit niet door Wim moest laten doen, dan had de kerstboom al gestaan, dat weet je wel....
Nu moet ik nog bedenken wat ik allemaal wil gaan versieren, in de hal?, in de keuken? Buiten? En uiteraard een grote boom in de kamer. We hebben nu immers de ruimte.
Oh en ik heb je vriendinnetje nog gesproken (met de avondwake van Betje), ze meende nog effe te moeten plagen, omdat zij al wel bij jullie is geweest....hihi...en ik zei dat ik helemaaaaaaaaaaaaal niet jaloers was.....?????!!!
Maar eh...ik ga vlug mijn jas aan doen, moet gaan helpen op school met spelletjes spelen...erg he?
Best zwaar soms het leven van een huisvrouw met 2 kinderen....
Niet klagen, Julitte, vanavond mag je weer werken en morgenavond en vrijdagmiddag en -avond en zaterdag en zondag eventjes... EN dan hebben we een keltisch concert! Wordt super mooi met allemaal ierse/keltische muziek en zang....jammer dat je niet even over kunt komen...heb nog kaartjes in de aanbieding...
Luitjes, groetjes en succes met de voorbereidingen van kerstmis!
08 December 2010 - 09:55
Ardie:
(Goh...we krijgen meer ruimte om te reageren!!!!!!)
Jammer dat jullie GANG nog niet klaar is!!!!!! Heb je het gelezen?? Geweldig hè!
Maar verder ziet het er prima uit hoor in huisje smurrebreud!
En dat verhaal over die omgekeerde airco Robin.....ik snap het helemaal...Kom in Juli wel een keer douchen en dan leg het nog maar eens uit....
Groetjes en X
08 December 2010 - 14:07
Dré,:
Ha, Noorse man en vrouw,
wat een vooruitgang al weer, in een paar maanden tijd.
Het wordt een knus hus, lekker bij de kachel en de keuken wordt vast de lekerste plek van het huis. Het verhaal klinkt weer helemaal goed en gezellig. Dat redden jullie daar wel in de winter.
Wat een genot om nu binen naar het toilet te kunnen. Zo buitenom lijkt het me wel hééééééééééél
erg fris. Is die "warme bril" ook meeverhuisd? Zat wel lekker!!!
Geniet van een mooie wintertijd en neem op tijd een lekkere borrel tegen de kou.
Tot weer. Lieve groet, Dré -
11 December 2010 - 22:33
Bert En Mary :
Wij wensen jullie heel gezellige Kerstdagen en veel Geluk, Gezondheid en Succes met de verbouwing in het komende jaar. Wij staan versteld hoe mooi jullie het huis opknappen.
In Maart zijn we in onze hut en komen we even kijken hoe mooi het allemaal geworden is.
Hartelijke groetjes van Bert en Mary uit Aalsmeer (Kolsrud). -
19 December 2010 - 22:58
Mary En Bert:
Wij wensen jullie Gezellige Kerstdagen en een heel gelukkig, gezond en succesvol 2011.
Hartelijke groeten, Bert en Mary